Reusel-de Mierden wil achterstand bouw sociale sector woningen verkleinen

foto:(lage resolutie)

Het percentage nieuw te bouwen woningen in sociale sector moet minimaal 60% zijn

Deze stelling was het onderwerp van gesprek in een werkbijeenkomst van commissie- en raadsleden van de gemeente Reusel-De Mierden met het college.

Een subregionale afspraak in regio De Kempen om per gemeente 40% van de nieuwbouw woningen in de sociale sector (sociale huur- en koopwoningen) te realiseren is niet gelukt blijkt tijdens een presentatie.

In de afgelopen vijf jaar (2012-2016)bleef de teller steken op 20% (210 woningen gerealiseerd waarvan 42 in de sociale sector)

Met de laatste prognose cijfers van de provincie, gebaseerd op het inwonersaantal van 12816, zouden er over de komende 10 jaar (2016-2026)  620 woningen mogen worden toegevoegd aan de woningvoorraad (verschil tussen feitelijke voorraad van 5275 woningen en de prognose van 5895)

Per Kern krijg je dan de volgende invulling:

kern -  inwonersaantal - verdeling

Hooge Mierde - 1745 - 84 woningen

Hulsel - 771 - 37 woningen

Lage Mierde - 1838 - 89 woningen

Reusel - 8462 - 410 woningen

Om een inhaalslag te maken werd door ale fractie's de stelling om het sociale sector percentage te verhogen naar 60% gezien als een must. (Zij het hier en daar schoorvoetend)

Wethouder Cees van de Ven gaf wel aan dat deze inhaalslag moet worden gemaakt maar onder voorwaarden dat het sociale sector percentage niet structureel zal worden verhoogd naar 60% waar met name Partij Samenwerking ook sterk op aandringt. Hiermede krijgt het college van de raad een beleid aangedragen waar het college invulling al zal moeten geven.

Oplossingen vanuit de vergadering om het percentage van 60% te kunnen bereiken waren o.a. maak afspraken met cooperaties en projectontwikkelaars, zorg voor spreiding van de met name huurwoning locatie's en hou de vinger aan de pols voor met name invulling van de   inbreidingslocaties. 

Maar de uitspraak; we moeten niet roomser worden als de Paus werd ook meermalen gebezigd

Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.