Mogelijk komt er nieuw onbemand tankstation in Reusel

foto:(lage resolutie): inspreker dhr. van Hoof op de voorgrond

Op dinsdag 4 april 2017 stond bij de commissievergadering op de agenda: bespreken ruimtelijke ontwikkeling Mierdseweg/brandstoffenverkooppunt.

Voor dit agendapunt meldde dhr. B v Hoof zich die als eigenaar van tankstation Den Hoek zich grote zorgen maakt over het voortbestaan van zijn tankstation aan de Turnhoutseweg, bij een komst van een nieuw onbemand tankstation aan de Lage Mierdsedijk.

 “De koek is al klein en nu zou dezelfde koek ook nog een keer gedeeld moeten worden” aldus van Hoof.

Een ambtenaar van de gemeente geeft aan dat een initiatiefnemer aan de Lage Mierdsedijk 5 jaar geleden heeft aangeklopt om zijn agrarisch bedrijf te willen herontwikkelen. Hij wil zijn intensieve veehouderij tak beëindigen, aan de 5e poot van de rotonde bij de Zeegstraat/Hooge mierdseweg een onbemand tankstation realiseren en aan de Mierdseweg tien ruimte voor ruimte woningen realiseren.

In een raadsinformatienota van mei 2016 wordt bij de in voorbereiding zijnde ruimtelijk plannen hier door de gemeente melding over gemaakt (zie onderstaand punt  13)

citaat website gemeente:

13. Bestemmingsplan “Lage Mierdsedijk 2 – Mierdseweg” Inhoud: dit bestemmingsplan voorziet in de beëindiging van de intensieve veehouderij aan de Lage Mierdsedijk 2 in Reusel. De grondgebonden bedrijfstak wordt voortgezet. In ruil voor de beëindiging van de intensieve veehouderij wordt er nabij de Lage Mierdsedijk een onbemand tankstation gerealiseerd. Ook voorziet het plan in het realiseren van 10 Ruimte voor Ruimte woningen aan de Mierdseweg, waarvan 4 met een rechtstreekse bouwtitel en 6 met een uitwerkingsbevoegdheid. Planning vaststelling: nog niet bekend. Het ontwerpbestemmingsplan moet nog ter inzage worden gelegd.  

De gemeente heeft in november 2016 een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer afgesloten waar:

-de gemeente een inspanningsverplichting heeft voor het aanpassen van een gewijzigd bestemmingsplan wat later nog aan de raad ter goedkeuring voorgelegd zal worden en

 -de initiatiefnemer zijn milieuvergunning voor de intensieve veehouderij moet laten intrekken en delen van bebouwing moet slopen.

Beiden hebben hier gevolg aangegeven.

Drie partijen (Samenwerking, PVDA en VVD) reageren fel op deze situatie omdat ze niet zitten te wachten op nog eens een tankstation en verwijten  de wethouder dat hij eerder de raad had moeten informeren omtrent deze ongewenste ontwikkelingen in Reusel.

Juridische problemen

Wethouder vd Ven  geeft aan dat het college keurig gehandeld heeft bij zulke bestemmingsplan wijzigingen en hij ook niet terug kan naar de onderhandelingstafel met de initiatiefnemer omdat de overeenkomst die getekend is dan voor mogelijke juridische problemen kan gaan leiden. Deze overeenkomst behelst het hele plan en een onderdeel daar in schrappen is onmogelijk.

De verwachting bestaat nu dat het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan door de raad wordt afgeschoten,  maar zoals een raadslid bekend dat ze niet alert heeft gereageerd op o.a. mededelingen in d’n uitkijk en niet zorgvuldig genoeg de raadsinformatiebrieven heeft gelezen waardoor er eerder informatie ingewonnen had kunnen worden wat de precieze plannen waren van de herontwikkeling aan de Lage Mierdsedijk.

Maar als het afschieten van het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan grote juridische consequenties kan gaan hebben zou het misschien ook wel eens anders kunnen gaan lopen.

Het nog te actualiseren van het in 2012 gedane behoefte onderzoek of er ruimte is voor een onbemand tankstation zou hier mogelijk ook nog wel eens een belangrijke rol in kunnen gaan spelen.

 

Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.