100 jaar Van den Borne Zakkenhandel en Zeilmakerij in Reusel (persbericht)

beeld (lage resolutie): Vier generaties ‘Zak’ omstreeks 1978, vlnr Noud, Nol (oprichter) en Wim met op de voorgrond Koen, toen peuter, nu directeur.

 

REUSEL – In het echte jubileumjaar, 2018, kwam het er even niet van. Te veel andere besognes, zakelijk en privé. Maar nu is Van den Borne Zakkenhandel en Zeilmakerij zo ver. Het bedrijf aan de Hooge Mierdseweg in Reusel staat in de startblokken om het 100-jarig bestaan uitgebreid te gaan vieren. Een open dag maakt deel uit van de feestelijkheden. Op 20 april kan het publiek zich op de hoogte stellen van alle ins and outs van het moderne en veelzijdige productiebedrijf dat ooit van start ging met handel in jutezakken.

Vandaag de dag is de jutezak hier nauwelijks nog te vinden, zegt Koen van den Borne (41), huidig directeur van het bedrijf. ‘Tal van andere productieactiviteiten zijn ervoor in de plaats gekomen.’ Als belangrijkste noemt hij: het snijden van doek voor de vervaardiging van verpakkingsbalen, het op maat maken van roosters voor de pluimveesector, het machinaal bedrukken van kunststofzakken, het samenpersen van losse elementen om zo volumes (en: transportkosten) te verminderen, het produceren van hoezen voor fietsen, het op maat snijden en aaneen naaien van allerlei soorten zakken en het maken van zeilen voor onder meer vrachtwagens, huifkarren en aanhangers. ‘Het is de variatie die ons werk zo interessant maakt,’ zegt Van den Borne.

Maar goed, ooit begon het met de jutezak. Het was Nol van den Borne, de overgrootvader van Koen, die in 1918 kansen zag om wat extra dubbeltjes in het laatje te brengen van zijn schamele boerenbedrijf. Bij boeren die hun kunstmest in jutezakken aangeleverd hadden gekregen, kocht hij de zakken voor drie cent op om ze vervolgens voor een paar centen meer door te verkopen, onder meer aan Louis Blockx in Arendonk. De omzet groeide, net als de naamsbekendheid van de zakkenhandelaar. Weldra kende iedereen hem als Nol Zak. Die had intussen een trapnaaimachine aangeschaft om kapotte zakken te repareren en een elektrische kloptrommel om ze schoon te kloppen.

Midden jaren vijftig nam zoon Wim de zakkenhandel over. Het was de bloeitijd van de jutezak en het bedrijf floreerde. Maar toen, zo begin jaren zeventig, de handel in jutezakken inzakte, moest er geschakeld worden. Kunststoffen en synthetische verpakkingsmaterialen kwamen in beeld en vroegen om aanpassingen. Samen met zijn medewerkers kreeg Wim van den Borne het voor elkaar. En meer dan dat: het vakmanschap rond het naaien van jutezakken werd (met zwaardere naaimachines) ingezet voor een nieuwe tak van sport: het maken en repareren van zeildoek, aanvankelijk van canvas, later van kunststof. Het was onder leiding van Wims oudste zoon Noud – de derde generatie – dat de zeilmakerij tot volle wasdom kwam. Hij kwam in 1989 als directeur in het bedrijf en gaf vijf jaar geleden het stokje over aan zoon Koen. Op de vraag hoe het bedrijf honderd jaar lang de economische stormen heeft kunnen doorstaan, zegt deze laatste: ‘Als je altijd alles bij het oude laat, kun je het wel schudden. Steeds moet je kijken waar nieuwe kansen liggen.’

Van den Borne Zakkenhandel en Zeilmakerij heeft die kansen gegrepen en zo een bloeiend bedrijf opgebouwd. Daarom mag er nu gefeest worden. Op 20 april, Paaszaterdag, staan de deuren open en kunnen bezoekers tussen 11.00 en 16.00 uur alle productieactiviteiten in ogenschouw nemen. Ook kunnen ze plaatsnemen in de feesttent op de binnenplaats om een videovertoning te bekijken of een glaasje te nuttigen.

Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.