Januskop bij kleine Cirkel

 de januskop links vrouw rechts man 

de januskop links vrouw en rechts man

  (copyright © 2003 foto Jan Wijten)

Heb je hem al gezien ? De Januskop...... Als je vanaf de burgemeester Willekenslaan in Reusel richting Kleine Cirkel rijdt kun je hem niet missen. Langs het schrikhek bij de Kleine Cirkel kijk je recht in de ogen van een ernstige kijkende bebaard mannengezicht terwijl aan de andere kant een mooi vrouwengezicht over de waterplas van de kleine cirkel kijkt.

Een januskop is  een oeroud symbool voor  tegenstellingen en overgangen. De naam houdt verband met de romeinse god Janus waar ook de maand januari naar vernoemd is. 

Op deze plek, op 32 meter boven de zeespiegel staat de Januskop op de rug van de waterscheiding tussen Noord en zuid met 2 gezichten neerkijkend op de 2 stroomgebieden. Het vrouwengezicht kijkt richting BelgiŽ waar het water via Nete naar de schelde vloeit en aan de andere kant waar het mannengezicht kijkt naar het water van waterschap de Dommel waar het zich via de beken Reusel en Raamsloop uiteindelijk vervroegd in de Dommel om daarna via de Maas in de Noordzee uit te komen.

De tekst onder het vrouwengezicht luidt:

het vrouwengezicht  

het vrouwengezicht

  (copyright © 2003 foto Jan Wijten)  

Mijn Buurman, die dwaas, plast Noord naar de Maas

ik kan het met hem niet zo vinden, misschien dat we ooit

je weet het maar nooit, ons toch in de echt nog verbinden

 

De tekst onder het mannengezicht luidt:

het mannengezicht van de Januskop

het mannengezicht

  (copyright © 2003 foto Jan Wijten)  

Van de vrouwe hierachter, valt te vermelden

dat ze watert op Nete en Schelde, ik zie haar heel graag

maar steeds blijft de vraag, of mijn avances tot nu toe echt telden

Op vrijdag 29 augustus zal om 18.00 uur de installatie plaatsvinden van de januskop, die overigens is gemaakt door de kunstenares Ellen van Kroonenburg uit Hooge Mierde.

Meer informatie kunt over de Januskop kun je teruglezen op de website van de Heemkunde Reusel of bij het informatiebord bij de Januskop  

tekst  uit de Trompetter van 8 augustus 2003; Harrie Wenting